AB 167: FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
I. Introduction
Q1: What is AB 1677

Assembly Bill 167 (AB 167) refers to California legislation that amended section
51225.3 of the California Education Code (E.C.) to exempt pupils in foster care from
school district graduation requirements that exceed state graduation requirements
if the pupil transfers to the district, or transfers from one high school to another
within a district in the 11th or 12t grade if the pupil would not be reasonably able to
complete the additional district requirements. Approved by the Governor on
October 11, 2009 and effective January 1, 2010, AB 167 requires school districts to
provide notice to foster youth exempted from additional district requirements if
failure to satisfy such local requirements will affect the pupil’s ability to gain
admission to a postsecondary educational institution.

Q2: What is the definition of a “pupil in foster care”?

AB 167 refers to a “pupil in foster care” but does not itself define this phrase.
Legislative history suggests that AB 167 was meant to cover the same class of
children as those covered by AB 490, which defines a foster child as one who has
been removed from his or her home pursuant to Section 309 of the Welfare and
Institutions Code, is the subject of a petition filed under Section 300 or 602 of the
Welfare and Institutions Code, or has been removed from his or her home and is the
subject of a petition filed under Section 300 or 602 of the Welfare and Institutions
Code. (E.C. 48853.5 (a)).

Q3: What problem does AB 167 seek to address?

California’s foster children are often bounced from placement to placement and
from school to school. These transitions often result in education-related problems,
including a loss of school credits, academic problems, and a delay in earning a high
school diploma. Studies show high school pupils who change schools even once are
less than 50 percent as likely to graduate from high school as compared to high
school pupils who do not change schools.
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California sets minimum high school graduation standards for the state’s school
districts. However, school districts have flexibility with regard to additional
coursework pupils are required to complete to graduate from high school. A foster
child in high school forced to relocate to another school district in his or her junior
or senior year may be faced with additional graduation requirements at his or her
new school with little time to complete those courses in order to graduate with the
rest of his or her class.

Q4: What are the minimum high school graduation standards required by California?

California requires pupils to complete all of the following one-year courses, unless
otherwise specified, while in grades 9 to 12, inclusive, in order to receive a diploma
of graduation from high school (E.C. 51225.3(a)):

A. Three courses in English.

B. Two courses in mathematics. (Including one year of Algebra I unless
previously completed, E.C. 51224.5)

C. Two courses in science, including biological and physical sciences.

D. Three courses in social studies, including United States history and
geography; world history, culture, and geography; a one-semester course in
American government and civics; and a one-semester course in economics.

E. One course in visual or performing arts or foreign language. For the purposes
of satisfying the requirement specified in this subparagraph, a course in
American Sign Language shall be deemed a course in foreign language.

F. Two courses in physical education, unless the pupil has been exempted.

Students may be exempted from physical education for a number of reasons.
For example, if a student is ill or injured and a proper modified program
cannot be provided for them or if a student is on a modified, half day
schedule, they can apply for a temporary exemption. Additionally, students
may be exempted from physical education for two years if they have met five
of the six standards of California’s physical performance test given in ninth
grade. (E.C. 51241(b)(1).) Permanent exemptions are granted if the student is
16 or older and has been in the tenth grade for at least one academic year, is
a postgraduate pupil, or is enrolled in a juvenile home, ranch, camp, or
forestry camp school where physical recreation and exercise is provided
pursuant te California requirements. (E.C. 51241 (c)(1)(2)(3)).

In addition to completing the coursework above, a pupil must receive passing scores
on both California High School Exit Exams - English and Math. (E.C. 60851)

Foster youth exempted from local graduation requirements by AB 167 must satisfy
the above to receive a diploma of graduation. (E.C. 51225.3(c)).
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Additional information regarding the state minimum graduation requirements can be
found on the California Department of Education Website at
ttp: //www,cde.ca.gov/ci hs/hs in.a

Il. To Whom Does AB 167 Apply?
Q5: Does AB 167 apply to all foster youth?

No. AB 167 applies only to pupils in foster care who transfer into a district or
between high schools within the district while they are in 11% or 12th grade, unless
the school district makes a finding that the pupil is reasonably able to complete the
additional requirements in time to graduate from high school while he or she
remains eligible for foster care benefits. (E.C. 51225.3(c)).

Q6: Does AB 167 apply if the school district to which the youth transferred has the
same graduation requirements as the school district from where they came? Likewise,
does AB 167 apply if the school to which the youth transferred has the same
graduation requirements as his or her previous school?

Education Code section 51225.3 makes no reference to the requirements of the
school or school district from the school the foster youth came from. The
requirements of the prior school or school district do not affect whether AB 167
applies to a pupil in foster care. AB 167 applies to every pupil in foster care who
transfers schools or school districts during his or her 11t or 12 grade year, unless
the school district makes a finding that the pupil is reasonably able to complete the
additional requirements in time to graduate from high school while he or she
remains eligible for foster care benefits.

Q7: Does AB 167 apply to foster youth who transferred prior to the passage of AB 1677

Legislative language makes clear that AB 167 applies to all currently enrolled foster
youth who transferred in the 11th or 12th grade, regardless of when the transfer
occurred,

Q8: Who determines whether a foster youth transferring into a new school or school
district is in 11t or 12t grade?

There is no state-mandated method for determining a student’s grade level. This
decision is left up to the school district and, in some cases, individual schools.

Many school districts have established guidelines to determine a student’s grade
level. Oftentimes a student’s grade level in high school is determined by the number
of credits he or she has received. Other times, the student’s age determines his or
her grade level. Thus, the number of credits a student possesses might determine
whether AB 167 applies to him or her in that it might determine whether he or she
isin 11th or 12th grade.



